Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck
Hasseler Es, Hengelo (Ov)
praktijk
Voor welke klachten naar Oefentherapie Houdings- of bewegingsproblemen bij volwassenen

Ongunstige houdings- en bewegingsgewoontes kunnen leiden tot lichamelijke klachten.
Dagelijkse activiteiten en werkomstandigheden kunnen belastend zijn of ongunstig worden uitgevoerd. Dat geldt niet alleen voor fysiek zwaar werk. Ook te weinig bewegen of een eenzijdige werkhouding kunnen klachten geven (bijvoorbeeld rug- schouder- nek- hoofdpijnklachten).

Als oefentherapeut kan ik u helpen bewust te worden van de mogelijke oorzaken van klachten. U leert hoe u de klachten kunt beïnvloeden om ze te verlichten of in de toekomst te voorkomen.
Zie ook de overlapping met stressklachten.

 

Houdings- of bewegingsproblemen bij jongeren

Kinderen en pubers kunnen tijdens hun groei een slechte houding of bewegingsgewoonte ontwikkelen. Aandacht hiervoor is erg belangrijk, zeker wanneer er ook sprake is van een aangeboren aandoening, zoals een scoliose of kyfose. Ik kan uw kind motiveren en stimuleren goed om te gaan met de houding. Hoe is bijvoorbeeld de zithouding op school, voor de TV, achter computer, tablet en smartphone? Is er voldoende compensatie in de vorm van extra bewegen, buitenspelen, sport? Hoe gaat het met het dragen van de vaak veel te zware schooltas? Worden hiervoor tassendragers op de fiets en de kluisjes op school gebruikt?

Terug naar Overzicht

 

Stressklachten, gespannenheid, ademhalingsklachten, spanningshoofdpijn

Bij de bovengenoemde houdings- bewegingsproblemen is er vaak een overlapping met stressklachten en algehele gespannenheid. Werkdruk, mentale overbelasting of emotionele spanningen werken door in de lichaamsbeleving. Gespannen schouders door (te lang) achter de computer te zitten, kunnen bijvoorbeeld spanningshoofdpijn geven.

Tijdsdruk, een opgejaagd gevoel ervaren of onvoldoende ‘nee’ kunnen zeggen, kan extra spierspanning geven in het hele lichaam, ook op het middenrif. Een continue gespannen middenrif belemmert een vrije ademhaling, soms met (chronische) hyperventilatie tot gevolg.

Vanuit de holistische benadering wordt er gekeken naar de oorzaak of combinatie van oorzaken om klachten aan te pakken en er zelf grip op te krijgen.

Duizeligheidsklachten

Duizeligheid komt op verschillende manieren voor. 
De belangrijkste vormen van duizeligheid zijn: Draaiduizeligheid, een licht gevoel in het hoofd of bewegingsonzekerheid.
Duizeligheid kan aanvalsgewijs optreden, continue  aanwezig zijn of alleen optreden bij positieverandering.
De oorzaak van duizeligheid ligt vaak aan problemen met het evenwichtsorgaan (bv Menière, BPPD), maar ook hyperventilatie en stressklachten kan duizeligheid, vooral als zweverig gevoel, geven.

Er wordt gekeken naar de oorzaak of combinatie van oorzaken om klachten aan te pakken en er zelf grip op te krijgen.
Vanuit het Kenniscentrum Duizeligheid (Apeldoorns Duizeligheidscentrum, Gelre Ziekenhuizen) wordt ik op de hoogte gehouden van de nieuwste ontwikkelingen rondom duizeligheidsklachten.


Terug naar Overzicht