Praktijk voor Oefentherapie Mensendieck
Hasseler Es, Hengelo (Ov)
Slaapoefentherapie Wanneer u slecht slaapt

slaperig-hoofd-onder-kussen

De dag beïnvloedt de nacht en een slechte nacht heeft invloed op uw dag. Wanneer u slecht slaapt of slaap tekort komt, heeft u hier last van in uw dagelijks functioneren. Daarnaast beïnvloeden uw gevoel, denken, handelen en omgeving uw nachtrust.
Een slaapprobleem is daardoor een 24-uurs probleem. Chronische slapeloosheid heeft gevolgen voor uw lichamelijke en geestelijke gezondheid.

Heeft u last van vermoeidheidsklachten, overmatige slaperigheid, concentratieproblemen, vergeetachtigheid, een kort lontje, doemdenken, moedeloos gevoel, piekeren, dan hebt u baat bij behandeling door een slaapoefentherapeut.

Ook bij verslavingsgevoeligheid, meer eten, dikker worden, angsten, depressies, verminderde weerstand, toename van pijnklachten, hoofdpijn, stress, ontstekingen, kunnen slaapproblemen een onderliggende factor zijn.

De negatieve effecten van slecht slapen kunnen op zich weer aanleiding zijn voor een slechte nachtrust en ongunstig slaapgedrag. Een vicieuze cirkel.
De slaapoefentherapeut kan u helpen dit patroon te doorbreken en het gewenste slaapritme terug te vinden.
De slaapoefentherapeut richt zich vooral op de 'zachte' slaapproblemen zoals:
insomnia, (inslaap- doorslaapproblemen of te vroeg wakker worden), hypersomnia (overmatige slaperigheid overdag) en bioritmeproblemen.

'Zachte' slaapproblemen kunnen meerdere oorzaken hebben en daarom zoekt de oefentherapeut met u naar oorzaken op biologisch, psycho/sociaal en emotioneel vlak. Ook kunnen niet effectieve gedachten over uw slaapprobleem, u uit de slaap houden. Gedachten zoals 'als ik vannacht maar kan slapen, morgen móet ik presteren!', dragen niet bij aan een goede nachtrust.
Slaapmedicatie is evenmin een structurele oplossing voor slaapproblemen.

De behandeling bij de slaapoefentherapeut

Tijdens de intake worden uw slaapproblemen besproken en geanalyseerd.
'De dag loopt door in de nacht'. Met dit gegeven en het systematisch doorlopen van uw 24-uurs slaap/waak ritme en slaapgewoontes, kunnen verschillende factoren aan het licht komen als verklaring voor uw slaapproblemen.

Misschien is er sprake van te hoge alertheid (arousal) overdag, door drukte, stress 'altijd in de aan stand'. Misschien bouwt u te weinig 'slaapdruk' op door extra dutjes na het avondeten? Mogelijk houden piekergedachten u uit de slaap. Ook overmatig licht in de avonduren (beeldschermwerk!) kan invloed hebben op slecht (in)slapen. Het slaapcentrum in uw hersenen en de aanmaak van melatonine, wordt dan te laat geactiveerd.

Hoe gaat u tot nu toe om met het slaapprobleem? Hoe zijn uw gedachten en emoties daarbij? Ligt u bijvoorbeeld gefrustreerd, woelend wakker of bent u de halve nacht op en opnieuw actief, omdat u toch niet kunt slapen?

man-kan-niet-slapen

Alle relevante aanknopingspunten voor het slaapprobleem, binnen het 24-uurs kader, worden met u doorgesproken.
De oefentherapeut is specialist in het bereiken van positieve gedragsverandering. U krijgt adviezen en handvatten om doelgericht de knelpunten aan te pakken.
Misschien is het nodig om het stressniveau gedurende de dag te verminderen of in de avond eerder af te bouwen, ofwel 'opslomen'.
Bewust verminderen van intensief licht en mentale activiteiten in de avond.
Echter, laat in de avond actief sporten kan ook ongunstig werken op (in)slapen.

Afhankelijk van het type slaapprobleem, zijn er oefensessies met ademhalings- ontspanningsoefeningen om mentaal en fysiek tot rust te komen. Daarnaast veel praktische adviezen en handvatten voor toepassing in het dagelijks functioneren binnen het 24-uurs slaap/waak ritme. Leren focussen om 'het hoofd uit te leren zetten' (mindfulness), communicatieve vaardigheden (grenzen stellen, nee durven zeggen).
Inzicht in slaapgedrag, slaaphygiene adviezen.

De slaapoefentherapie maakt gebruik van (cognitieve) gedragstherapie. U leert weer positief of neutraal te denken en te handelen. Zowel t.a.v. negatieve gedachten rondom het slaapprobleem als bij de aanpak van oorzaken.

Vergoeding

Slaapoefentherapie valt onder Oefentherapie Cesar/Mensendieck en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekering

Voor aanvullende informatie over slaapoefentherapie
zie de website: www.slaapoefentherapie.nl

 

Terug naar Overzicht